Cookie Consent by Free Privacy Policy Generator website“Corona heeft voor veel ellende gezorgd, maar heeft ons ook veel geleerd” | Ann Devynck

We zijn ongelofelijk wendbaar geweest in 2020. Het vele thuiswerk zorgde voor chaos. Het combineren van verschillende rollen (werknemer, partner, ouder, leerkracht) was een uitdaging, en het aanleren van nieuwe vaardigheden (waaronder IT) zorgde af en toe voor de nodige stress. 

Toegegeven: het liep niet allemaal van een leien dakje, maar we deden het toch maar!

Daarnaast kwamen we uit onze comfortzone en moesten we plots zaken opnemen die we nog nooit gedaan hadden. We hebben zaken geleerd, op onbekend terrein, die we nooit voor mogelijk achtten. En deze bewustwording, dat we tot veel meer in staat zijn dan we denken, is goud waard. Die wendbaarheid is uniek voor de mens, moeten we vasthouden en verder ontwikkelen. Immers die wendbaarheid, zorgt ook voor meer veerkracht. En meer veerkracht zorgt voor meer (werk)geluk. Hoe we dit ontwikkelen? Het vraagt open staan voor nieuwe dingen, durven te experimenteren, weten dat je ON-af bent en dat je fouten mag maken.

Want waar we vroeger de overtuiging hadden dat alles perfect moest lopen, hebben we wel geleerd dat niet alles vanaf de eerste keer lukt, en dat goed ook goed genoeg is

Goesting om te leren, of stilstaan?

Niets blijft nog lang hetzelfde, en ook onze job verandert voortdurend.

Dus zijn we genoodzaakt om deze onzekere tijden, onduidelijkheid en veranderde tijden te aanvaarden. We worden min of meer verplicht onszelf steeds opnieuw bij te sturen, te leren, en verder te ontwikkelen. En daarvoor heb je een groeimindset nodig. 

Creëer voor jezelf dus een omgeving waarbij je goesting hebt om nieuwe dingen te leren, waar je fouten mag maken, waar je nieuwsgierig kijkt naar wat je van anderen kan leren en waar je actief vraagt naar feedback. Wanneer je je daarbij open en kwetsbaar opstelt, zal je zien dat dit ook voor de nodige verbondenheid zorgt en dat ook anderen in diezelfde mindset kruipen en zich kwetsbaar opstellen.   

Wij hebben dit als mens te verspreiden als een soort nieuw virus: wanneer je toelaat dat je fouten mag maken en hierdoor ook kan groeien, kan dit ook besmettelijk werken! Zo ontwikkelen we samen en groei-omgeving  waar we levenslang mogen leren!

Anderen mogen fouten maken, maar jij niet! 

Die groeimindset, willen ontwikkelen en voortdurend leren, daar hebben we lef voor nodig. Alleen blijft soms de overtuiging spelen dat je nieuwe dingen meteen vlekkeloos moet kunnen en alles perfect moet verlopen. Maar is dat wel zo? Als bij anderen zaken mislopen, dan ben jij naar alle waarschijnlijkheid de persoon met veel begrip, maar voor jezelf kan dit niet? Wat zorgt ervoor dat jij zo anders bent, dat jij die übermens moet zijn die alles perfect moet doen en anders het gevoel hebt dat je faalt?

Ik gaf het afgelopen jaar mijn eerste webinars, waarbij de tweede meteen faliekant misliep. Oh jee, ik kon wel huilen. Achteraf gezien heb ik in alle kwetsbaarheid mogen ervaren dat zoveel mensen hier alle begrip voor hadden. We zijn als mens dus niet onfeilbaar en fouten maken mag… ik heb er alvast bijzonder veel uit geleerd.

Een geruststelling is dat ook de bedrijfswereld steeds meer inzet op ruimte voor fouten en imperfecties. Google en Amazon vragen in sollicitatiegesprekken standaard naar je grootste leermomenten. 

Alles begint alvast bij jezelf. Door kwetsbaarheid te tonen en ook voor jezelf fouten te tolereren én mild te zijn. 

Kan jij voor jezelf je grootste blooper voor de geest halen, en wat heb je hier dan uit geleerd? Een mooie oefening om te doen met het hele gezin, en diegene met de grootste flater is de misluk ‘KING’.

Optimisme én dankbaarheid zal ons door dit jaar loodsen

Af en toe durf ik te jammeren over onze huidige situatie. Hoe lang zal corona ons leven nog beheersen? Ik zeur dan dat er niets meer kan en hunker zo naar het opnieuw mogen samen zijn met anderen. 

Maar het is veel slimmer om het ook eens anders te bekijken en dankbaar te zijn voor wat er wel is. Ik ben ongelooflijk dankbaar dat mijn gezin en ikzelf coronavrij zijn gebleven. Dankbaar voor de mensen in de zorgsector die met passie en toewijding zoveel mensen verzorgen. Trots ook opdat wij als coaches zoveel mensen in de zorgsector een luisterend oor kunnen bieden.

Enorm blij ook voor de diepgaande gesprekken met mijn gezin, die voor de nodige diepgang hebben gezorgd en dat we elkaar nog beter hebben leren kennen en beter begrijpen. 

Dankbaar voor de creativiteit die we als mens en maatschappij ontwikkelden naar andere manieren van werken en leven: take aways, verbondenheid door technologie, het opnieuw ontdekken van de natuur…. 

Dankbaar voor de vertraging en rust die ons als mens hebben gedwongen om stil te staan en te reflecteren.

In mijn coachings heb ik aflopen jaar heel wat mensen over de (digitale) vloer gehad, die hun ontslag kregen, in economische werkloosheid zaten, of plots veel minder werk hadden. Dit zijn absoluut geen leuke momenten, maar achteraf gezien heb ik heel vaak mogen horen dat dit net de kans was voor hen om te kunnen reflecteren, stil te staan, en keuzes te maken die ze misschien anders nooit hadden gemaakt. Het waren vaak kantelmomenten die ook voor mooie opportuniteiten zorgden. 

En die mooie opportuniteiten kunnen zich ook voordoen, zelfs wanneer er geen drastische carrière-wendingen plaatsvinden. Zo heb ik het geven van webinars leren omarmen als een nieuwe leeropportuniteit en zijn mijn wandelcoachings een kans geworden om mensen op een andere manier te coachen waarin ik embodied cognition veel meer dan ooit inzet. 

Welke kansen kan jij zelf creëren? 

Ga jij anders werken ook na corona? Heb jij met jezelf afspraken gemaakt over ontspanning, sporten en werken? Ga jij de dialoog aan met je leiddinggevende over andere taken die je wil opnemen?

Is dit voor jou het moment om jezelf écht onder de loep te nemen en te durven bepalen wat voor jou belangrijk is en wat je zelf wil nastreven? Te durven voelen wat goed en slecht voelt. Om vervolgens dit jaar nee te zeggen tegen de zaken die je niet meer wil doen, en alle overbodige dingen uit je agenda te schrappen

Je staat er niet ALLEEN voor

Wil je dit niet alleen doen, dan kan je je altijd laten begeleiden door een loopbaancoach. Immers we zijn er van overtuigd dat iedereen talenten en potentieel heeft om in zijn of haar kracht te staan. En het is dan ook onze missie met Better Minds Coaching om dat potentieel maximaal te ontplooien en je te helpen al jouw barrières te overwinnen. 

Ben je benieuwd naar jouw kansen in 2021? Contacteer me gerust voor een gratis kennismakingsgesprek.
Afbeelding
Goesting om te leren, of stilstaan?
Goesting om te leren, of stilstaan?